Според Си Ен Ен, която цитира изтекли секретни US документиВашингтон

...
 Според Си Ен Ен, която цитира изтекли секретни US документиВашингтон
Коментари Харесай

България искала да дари МиГ-овете си на Украйна

 
Според Си Ен Ен, която цитира изтекли секретни US документи
Вашингтон шпионирал президента Зеленски

Пентагонът се бори с най-големия теч след “Уикилийкс ”

България желала да даде своите изтребители МиГ-29 на Украйна, само че съгласно Съединени американски щати това било “предизвикателство ”, тъй като страната ни щяла да остане без самолети за защита на небето си. Това заяви Си Ен Ен в подробна преписка за изтеклите от Пентагона секретни документи.

Според един от въпросните документи на 23 февруари България е изразила подготвеност да подари своите изтребители МиГ-29. “Това е предизвикателство, тъй като сходна стъпка би оставила страната без бойни самолети, нужни за осъществяване на нейните патрули за защита на въздушното пространство, най-малко до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи минимум след година ”, написа в отчета.

Тази информация опонира на изказванията на български публични лица от последните месеци. Президентът Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обявиха, че България няма никаква опция за доставка на изтребители, наред с друга военна техника, поради “критичното положение ” на въоръжените сили.

Предполагаеми копия на секретни документи, за които се твърди, че съдържат военни секрети на Съединени американски щати, изтекоха в обществените медии предходната седмица. Пентагонът проверява кой стои зад теча, а американски държавни служби вършат оценка на вероятните последици за националната сигурност на Съединени американски щати. Някои специалисти дефинираха теча като най-големия след “Уикилийкс ” през 2013 година, когато бяха оповестени над 700 000 секретни документа. Има обаче и подозрения, че оповестените данни може да са манипурани.

Изтеклите сведения демонстрират недостатъци на украинските въоръжени сили. Украинските системи за противовъздушна защита С-300 ще бъдат изчерпани до 2 май, боеприпасите за системите SA-11 ще бъдат изчерпани до 13 април, създадените от Съединени американски щати NASAMS - до 15 април, а SA-8 - до май, сочат секретните данни.

От тях научаваме още, че Съединени американски щати са шпионирали украинския президент Володимир Зеленски. В отчет е записано, че в края на февруари Зеленски предложил да се нанесат удари по съветски военни в Ростовска област. Това обяснявало за какво Съединени американски щати не са съгласни на Украйна да се дават ракетни комплекси с огромен обсег - заради опасения, че Киев ще ги употребява за удари по цели на територията на Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР